niedziela, 8 maja 2011

Pełnoziarniste ciastka owsiane z rodzynkami

Od zawsze lubiłam ciasteczka owsiane, choć w moim domu się ich nie piekło. Płatki owsiane nadają ciasteczkom bardzo fajny posmak, a kombinacje z dodatkami ( suszone owoce np. rodzynki, żurawina, maliny, czekolada, orzechy itp ) sprawiają, że za każdym razem mogą one inaczej smakować. 



Poniższy przepis znalazłam na świetnym blogu DESPERATEHOUSE-WIFE. Ciasteczka są bardzo łatwe w wykonaniu, piecze się je szybciutko ( jak to ciasteczka ) i świetnie nadają się na wizytę gości. Na pewno jeszcze raz je upiekę, a płatki owsiane zagoszczą na stałe w moich wypiekach. 




Pełnoziarniste ciastka owsiane z rodzynkami
około 20 ciasteczek

150g pszennej mąki pełnoziarnistej
50g fruktozy( lub cukru białego/brązowego - jednak taka modyfikacja nie jest zgodna z MM )
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1/2 łyżeczki sody
75g płatków owsianych*
125g miękkiego masła ( ze względu na obecność tłuszczu i węglowodanów te ciasteczka nie nadają sie na pierwszą fazę MM )
1 jajko
garść rodzynek

Masło utrzeć mikserem z fruktozą, dodać jajko. Mieszając wsypać mąkę, proszek, sodę oraz rodzynki. 
Z ciasta formować kulki ( wielkości orzecha włoskiego ), lekko spłaszczyć ręką ( można poprawić widelcem, wtedy otrzymamy fajny wzorek na ciasteczkach ). Ciastka ułożyć na blaszce ( ja używam fantastycznego "papieru" teflonowego, nic do niego nie przywiera - gorąco polecam taki zakup :) ).

Piec około 15min w temperaturze 180C.




* Słówko komentarza: obróbka termiczna płatków owsianych podnosi ich indeks glikemiczny, dlatego tak naprawdę nie powinno się ich używać do wypieków. Co prawda płatki owsiane są zdrowe, a powyższe ciasteczka na pewno są zdrowsze niż kruche herbatniki kupowane w sklepie, to pamiętać trzeba że nadmiar cukru na pewno diecie nie sprzyja.


11 komentarzy:

  1. jakie śliczne ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny przepis, brakowało mi ciastek na mm :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super :) Takie ciasteczka to istna rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. śliczne ciasteczka. i jakie kształtne :)
    idealne na wiosenny piknik :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak mawia malutka córeczka mojej przyjaciółki: uwielbiam"owsiki";)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale to musiało być pyszne, uwielbiam ciastka owsiane!

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie, że wróciłaś:)
    Ciasteczka owsiane są pyszne w każdej kombinacji:)

    OdpowiedzUsuń
  8. http://www.kuchareczka81.bloog.pl/10 maja 2011 06:30

    uwielbiam takie ciacha!male skarby :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasteczka faktycznie były pyszne i wszystkim smakowały. To jeden z tych wypieków, którego nie posądza się o bycie dietetycznym, taki jest smaczny.

    Trzcinowisko uśmiałam się z "owsików".

    Sowa dziękuję, tez się cieszę, że wróciłam. Z blogiem przyjemniej się dietuje.

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajne ciasteczka, ale chyba rodzynki maja za wysoki indeks?

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo podoba mi się ten przepis i na pewno będę chciała go wypróbować. Od siebie polecam też domowe, czekoladowe markizy z kremem karmelowym wg. przepisu podanego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Robiłam je już kilka razy i zawsze smakowały wszystkim domownikom :). Szczerze polecam.

    OdpowiedzUsuń