piątek, 23 kwietnia 2010

Chleb pszenny razowy najprostszy z najprostszych


Jeden z naszych ulubionych chlebów. Piekę go zawsze w dwóch wersjach: z mąki razowej dla mnie oraz białej mąki dla innych. Chleb z jasnej mąki rośnie zawsze większy i jest trochę bardziej puszysty, natomiast z mąki pszennej jest niższy, choć nadal pulchny i miękki. Chleb ten, w odróżnieniu do chlebów z dodatkiem mąki żytniej, nie jest zbyt ciężki i gliniasty. Dodatkową jego zaletą jest to, że długo zachowuje świeżość. Ja piekę go zawsze w niedzielę rano i jem przez cały tydzień - chleb nadal smakuje jak pierwszego dnia.
Co więcej jego wykonanie jest dziecinnie proste, nie trzeba nawet zagniatać ciasta.

Myślę, że nie muszę już Was więcej namawiać. Zachęcam zatem do upieczenia razowego chleba pszennego.

Przepis pochodzi z PRACOWNI WYPIEKÓW  ( z tym że tam był to chleb z białej mąki, ja użyłam ciemnej ).



Prosty razowy chleb pszenny
na jeden bochenek


500g mąki pszennej typ 1850 lub 2000 ( ja użyłam Very Strong Wholemeal Bread Flour )
350g wody
10g soli ( 1.5 łyżeczki )
10g świeżych drożdży ( lub około 5g drożdży instant )


Mąkę, wodę, sól oraz drożdże wymieszać łyżką, do połączenia składników. Odstawić w ciepłe miejsce na 12 - 18 godzin ( ja ostatnio z braku czasu ciasto zarabiam rano, a piekę pod wieczór po około 10 godzinach ). Ciasto ładnie wyrośnie.




Po tym czasie ciasto przełożyć do foremki w której będziemy piec chleb.

Polecam użycie foremek silikonowych - dla mnie są idealne, chleby ładnie się pieką i nie przywierają.  Odstawić do wyrośniecia na godzinę ( zdażyło mi się kilka razy pominąć ten etap, bez szkody dla bochenka ). 

Formę z wyrośniętym chlebem pzełożyć do piekarnika i piec w 230stopniach przez około 50 minut ( można chleb włożyć zarówno do zimnego, jak i do nagranego piecyka ).

Po upieczeniu studzić na kratce.


             

5 komentarzy:

  1. Piekę taki sam, z tym, że drożdży daję 1/3 kostki i zostawiam do wyrośnięcia jedynie na godzinę, po tym czasie wkładam do nagrzanego do 200*C piekarnika:)
    I dodaję kminek, a czasem nasiona dyni, słonecznika, lnu itp.

    OdpowiedzUsuń
  2. INDEKS GLIKEMICZNY.
    BŁĘDY IG.
    BH.41.
    MOTTO: Błędy merytoryczne, czyli Indeks Glikemiczny.

    CZEKOLADA GORZKA.
    Autorzy diet w oparciu o IG interpretują, jakoby IG dotyczył węglowodanów, które spożyte przez człowieka podnoszą odpowiednio poziom cukru we krwi po spożyciu, co kwalifikuje dane produkty w kategoriach: na chudnięcie EW. szczuplenie, na utrzymanie wagi oraz na tzw. tycie.

    I tu zauważamy w tabelach z tzw. IG ogromną ilość błędów, które w rzeczywistości są nieprawdą, zwłaszcza wobec ciekawych każdej diety otyłych mieszkańców naszej planety, a głównie błędem wobec chorych na cukrzycę.

    Przykład: CZEKOLADA GORZKA, o zawartości kakao minimum 70% jest według tych piewców IG produktem na chudnięcie, z uwagi na ICH klasyfikację , jakoby IG takiej czekolady wynosiło około 22, czyli IG = 22.

    Prawda rzeczywista wygląda jednak, oto tak: cukier zawarty w tej czekoladzie, pomijam toksyny i wolne rodniki, podnosi WYSOKO poziom cukru we krwi po spożyciu, a organizm odkładając trójglicerydy, po wydzieleniu się nadmiernej ilości insuliny z trzustki; mechanizm tych przemian tworzy OTYŁOŚĆ.

    Dramatu dopełnia, ogromna MASA tłuszczów zawartych w czekoladzie, która odkłada się w komórkach tłuszczowych bezpośrednio jako tłuszcz tzw. składnik wysoko energetyczny.
    Proces szybkiego tycia realizuje się skutecznie i trwale, co jest oczywiste.

    Czekolada tak zakwalifikowana jest najlepszym przykładem na BRAK badań i kpinę z inteligencji ludzi, zwłaszcza osób chorych na cukrzycę, jakoby ten produkt można spożywać w cyklu chudnięcia i konsumpcji __NISKICH węglowodanów.

    __CZEKOLADA: to
    35-40% cukru, biały lub brązowy spożywczy, jako energia zdecydowanie NEGATYWNA, bo plaga otyłości,
    i cukrzycy typu 2, 40% tłuszczu, nasycony to ten z mleka, i roślinny utwardzony tzw. TRANS !! Ekspresowe tycie. Czekolada dla ludzi myślących rozsądnie o swoim ZDROWIU, powinna być produktem zdecydowanie ZAKAZANYM !!
    Fabryki SMAKU działające w zakresie propagowania tzw. ziarna kakaowego, wykazują skuteczny MARKETING, a jakże. Indianin z dżungli BRAZYLIJSKIEJ, wybierze zawsze to kakao fabryczne, chemicznie przygotowane, pełne szkodliwych toksyn, a dlaczego ? a no bo, SMACZNIEJSZE.

    P. S. __INDEKS ŻYWIENIOWY, a; __INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
    IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody. IG; to marketing, obłuda i biznes.

    Zobacz też; NISKIE węglowodany, wg: IRL KRAKÓW.
    __Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
    __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
    __ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

    Ewelina BORD, Amsterdam

    OdpowiedzUsuń
  3. OTYŁOŚĆ. Sposób na przytycie.
    BH.501.
    MOTTO: Aby skutecznie i szybko przybrać na wadze przejdź na dietę wg tzw. INDEKSU GLIKEMICZNEGO.

    Jemy czekoladę 70% cacao (tłuszcz i cukier), konsumujemy szynkę wieprzową 18% oraz ser żółty 45% tłuszczu. Trwałe i szybkie wzrosty zapewnione.

    P. S. Potem co oczywiste całe spektrum dolegliwości i chorób gwarantowane, również krótkie ŻYCIE. No i wybieraj z tabel IG i refleks wykazuj. Niskie IG dodaj zawsze z tłuszczem, bo można bez ograniczeń.
    Tak zaleca POLITOLOG: M. Montignac. Kabaret, fałsz i HIPER BZDURA !!

    Należy również zaopatrzyć się w patyczek, którym rytmicznie pukamy się po własnym CZOLE, próbując wrócić do realiów, obowiązujących na planecie o nazwie __ZIEMIA.

    P. S. __INDEKS ŻYWIENIOWY, a; __INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
    IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody. IG; to marketing, obłuda i biznes.

    Zobacz też; CUKRZYCA typu 2, wg: IRL KRAKÓW.
    __Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
    __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
    __ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

    Pamela BART, Toronto

    OdpowiedzUsuń
  4. DIETA. Marchewka. INDEKS GLIKEMICZNY.
    BH.39.
    MOTTO: Marchewka świeża, a marchewka gotowana wg propagatorów IG !!

    Świeża marchewka wg IG = 35 jest produktem na tzw. szczuplenie i to prawda znana, ale podawanie przez speców od INDEKSU GLIKEMICZNEGO, tj. IG marchewki gotowanej, jako produktu na tzw. tycie IG = 85, jest dużym błędem i najprawdopodobniej źle zidentyfikowanym procesem gotowania, lub najpewniej kolejną niesprawdzoną i błędną pseudo teorią.
    O CO CHODZI ?!: marchewka zawiera skrobię tj. węglowodan, czyli cukier wielokrotnie złożony, który poddany procesowi gotowania mógłby ulec rozłożeniu tzn. wiązania międzycząsteczkowe, uległy by zerwaniu czyli mogłaby wówczas np. glukoza wydzielić się nieco szybciej podnosząc poziom cukru, ale proszę Państwa jest to tylko niewłaściwa wizja, która biologicznie mogłaby mieć miejsce, ale zwyczajnie NIE ma.

    PRAWDA realna wygląda jednak tak: zarówno marchewka świeża jak i gotowana podnoszą niemal do identycznej wysokości poziom cukru we krwi po ich spożyciu i jest to poziom bardzo NISKI; ok. 13% wzrostu.
    Ci specjaliści tzw. propagatorzy teorii IG, może i ugotowali sobie marchewkę, ale od strony merytorycznych badań identyfikacyjnych, poza zjedzeniem tejże marchewki nie poczynili NIC, oprócz tworzenia nierealnych, błędnych teorii.

    RADA jest jedna; należy od zaraz odrzucić wszelkie tabele IG, całą tę Ich wymyśloną, NIEPRAWDZIWĄ i w najwyższym stopniu NIEREALNĄ grę; z życiem i zdrowiem zwłaszcza chorych na CUKRZYCĘ, ludzi wczytujących się w tę wirtualną teorię.
    Ważne są też tzw. __NISKIE węglowodany, tj. do 26% wzrostu czyli __GLUKOZA naturalna, niezbędna dla naszego mózgu.

    R E F L E K S J A:
    __INDEKS ŻYWIENIOWY, a; __INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
    IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody. IG; to marketing, obłuda i biznes.

    Zobacz też; CUKRZYCA typu 2, wg: IRL KRAKÓW.
    __Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
    __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
    __ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

    Dagmara BELZ, Chicago

    OdpowiedzUsuń
  5. Czasami właśnie takie najprostsze chleby czy inne dania są zdecydowanie najlepsze. Jeżeli ja używam sprawdzonych i pewnych przepisów mącznych od https://basiazsercem.pl/ to również niekoniecznie wybieram takie skomplikowane.

    OdpowiedzUsuń