środa, 21 kwietnia 2010

Soczewica z krewetkami

Odkąd jestem na diecie, jem znacznie smaczniej niż przed dietą. Odkrywam nowe składniki, nowe połączenia, nowe przyprawy. Moim hitem od jakiegoś czasu są rośliny strączkowe, zwłaszcza soczewica i ciecierzyca. Są zdrowe, mają niski indeks glikemiczny i dużo białka, a najważniejsze dają niesamowite pole do popisu w kuchni, można z nich ugotować prawie wszystko.




Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić przepisem na moją ububioną wersję soczewicy, z krewetkami. Przygotowanie jej nie trwa niewiele, jest bardzo smaczna i sycąca. Warto spróbować.


Czerwona soczewica z krewetkami
jedna porcja

80-100g czerwonej soczewicy
puszka pomidorów
200g krewetek koktajlowych ( ja używam mrożonych )
pęczek szczypiorku lub dymki
pół łyżeczki przyprawy Tandoori Masala
 ( w skład wchodzą czosnek, imbir, goździki, kmin, kolendra, koper włoski, cynamon, pieprz, cebula w proszku, liść laurowy )
sól, pieprz do smaku




Soczewicę przepłukujemy pod bierzącą wodą, a następnie dusimy na patelni ( najlepiej teflonowej ) z pomidorami z puszki. Dolewamy około pół szklanki i dusimy soczewicę do miękkości ( w razie potrzeby należy dolać więcej wody ) czyli około 15 minut. Na 10 minut przed końcem duszenia dodajemy krewetki, pokrojony szczypiorek lub dymkę oraz przyprawy ( Tandoori masala, sól i pierz ).

Podajemy gorące, posypane szczypiorkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz