Pizzetki MM to zdrowy odpowiednik pizzy. Robi się je łatwo i szybko, nie wymagają długiego wyrabiania, a po upieczeniu sa miękkie. Ciasto przypomina pizzę na grubym spodzie. Świetne na sniadanie lub wczesny lunch w pracy. Zazwyczaj robię je z sosem pomidorowym i warzywami ( cebula, pieczarki, papryka, pomidor ), choć z powodzeniem można dodać tuńczyka w sosie własnym lub biały chudy ser. Do mmowych pizzetek nie możemy dodac sera żółtego ani mięsa, co wcale nie ujmuje im smaku.
Polecam, zasmakują nawet nie-mmowym członkom rodziny.
Przepis zaczerpnięty z FORUM ZUZLA
Pełnoziarniste pizzteki MM
8 małych pizzetek
400g mąki pszennej typ 1850 lub więcej ( ja użyłam chlebowej mąki wholegrain )
200ml ciepłej wody
20g świeżych lub 10g suszonych drożdży
1 - 1.5 łyżeczki soli
6 łyżek przecieru pomidorowego
jedna cebula
jedna większa pieczarka
jeden pomidor
zioła prowansalskie
Mąkę, wodę, drożdże i sól mieszamy łyżką w misce, do połączenia składnikow. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 - 1.5 godziny.
Po tym czasie formujemy małe kulki wielkości pączków i spłaszczamy je. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pizzetki smarujemy przecierem pomidorowym, posypujemy ziołami prowansalskimi i obkładamy dodatkami.
Wygląda naprawdę smakowicie :) Jak będę miała chwilę czasu wolnego w weekned, to spróbuję przyrządzić ;)A nie sprawdziłaś może jaka jest kaloryczność takiej pizzetki? Pozdrawiam, malastokrotka88
OdpowiedzUsuńmalastokrotka88 jedna pizzetka przygotowana według tego przepisu, ma około 200 kcal.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Mmarta
Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńSporo, ale po prostu zrobię z połowy produktów i podzielę się z babcią ;)
Pozdrawiam!