poniedziałek, 19 kwietnia 2010

Pełnoziarniste pizzetki

                     


Pizzetki MM to zdrowy odpowiednik pizzy. Robi się je łatwo i szybko, nie wymagają długiego wyrabiania, a po upieczeniu sa miękkie. Ciasto przypomina pizzę na grubym spodzie. Świetne na sniadanie lub wczesny lunch w pracy. Zazwyczaj robię je z sosem pomidorowym i warzywami ( cebula, pieczarki, papryka, pomidor ), choć z powodzeniem można dodać tuńczyka w sosie własnym lub biały chudy ser. Do mmowych pizzetek nie możemy dodac sera żółtego ani mięsa, co wcale nie ujmuje im smaku.

Polecam, zasmakują nawet nie-mmowym członkom rodziny.

Przepis zaczerpnięty z FORUM ZUZLA



Pełnoziarniste pizzteki MM
8 małych pizzetek

400g mąki pszennej typ 1850 lub więcej ( ja użyłam chlebowej mąki wholegrain )
200ml ciepłej wody
20g świeżych lub 10g suszonych drożdży
1 - 1.5 łyżeczki soli

6 łyżek przecieru pomidorowego
jedna cebula
jedna większa pieczarka
jeden pomidor
zioła prowansalskie


Mąkę, wodę, drożdże i sól mieszamy łyżką w misce, do połączenia składnikow. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 - 1.5 godziny.



Po tym czasie formujemy małe kulki wielkości pączków i spłaszczamy je. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pizzetki smarujemy przecierem pomidorowym, posypujemy ziołami prowansalskimi i obkładamy dodatkami.

Pieczemy w temperaturze około 220C przez 20min.



3 komentarze:

  1. Wygląda naprawdę smakowicie :) Jak będę miała chwilę czasu wolnego w weekned, to spróbuję przyrządzić ;)A nie sprawdziłaś może jaka jest kaloryczność takiej pizzetki? Pozdrawiam, malastokrotka88

    OdpowiedzUsuń
  2. malastokrotka88 jedna pizzetka przygotowana według tego przepisu, ma około 200 kcal.

    Pozdrawiam, Mmarta

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję :)
    Sporo, ale po prostu zrobię z połowy produktów i podzielę się z babcią ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń