czwartek, 29 kwietnia 2010

Owsianka z owocami i twarogiem

Właśnie rozpoczął się FESTIWAL PŁATKÓW OWSIANYCH zaproponowany przez rodzinną-kuchnię. Z chęcią dołączyłam do akcji, bo płatki uwielbiam.




Płatki owsiane mają niski indeks glikemiczny ( 40 ), jednak należy pamiętać o kilku zasadach:

- nie jemy płatków błyskawicznych ( mają zbyt duży IG )
- nie poddajemy ich obróbce termicznej ( czyli nie gotujemy, nie smażymy, nie pieczemy ), gdyż podwyższamy wtedy niebezpiecznie IG
- płatki możemy na krótko przed zjedzeniem zalać ciepłym lub zimnym płynem, ewentualnie moczyc przez noc

Najczęściej płatki jem w postaci owsianki, dzisiaj proponuję moją ulubioną weekendową wersję.
Dodatek białka w postaci sera białego czyni z owsianki pełnowartościowy posiłek.


Owsianka z owocami i twarogiem
jedna porcja

4-5 pełnych łyżek płatków owsianych ( nie błyskawicznych ! ) czyli około 60g
100g chudego twarogu
100-150ml jogurtu naturalnego do 1.5% tłuszczu
do 400g owoców jagodowych ( ja używam mieszanki mrożonych truskawek, jagód, jeżyn oraz żurawiny )
ewantualnie fruktoza lub słodzik do smaku ( obywam się bez )




Ser biały rozdrabniamy widelcem i mieszamy z jogurtem. Powstałą masą zalewamy płatki owsiane, dodajemy owoce, słodzimy do smaku, jeśli jest to konieczne i odstawiamy na 15 minut.
W tym czasie płatki namokną i pyszne śniadanie gotowe!


Owsianka bierze udział w akcjach




9 komentarzy:

  1. Fajna ta owsianka :)
    Ja robię trochę podobnie, ale zalewam płatki na noc..
    Dziękuję za udział :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam uwielbiam owsiankę na śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne wyjaśnienie IG przy płatkach

    fajna propozycja, tym bardziej, że urozmaicasz mdłe płatki akcentem owocowo-serowo-jogurtowym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię owsiankę, ale chyba popełniam błąd lekko ja podgotowując (IG!)

    Owsianke przyrządzam tak: gotuję troszkę osolonej wody i do tego wrzucam na kilka min płatki, aż zmiękna i zrobią sie lekko kleiste. Dodaję odrobine mleka... i już. Jem z jogurtem naturalnym oraz gorącą marmolada z jagód, truskawek i jeżyn (pycha)

    Jak moge się obyć bez gotowania? Czy samo namoczenie płatków wystarcza?Czy tworzy sie wtedy kleik?

    OdpowiedzUsuń
  5. design traveller z tego co wiem ( ale moge się mylić ), to właśnie ów kleik świadczy o tym, że zmienił się IG. Przeczytałam to kiedyś w kiążce Agatstona o diecie South Beach. Jak namoczysz płatki, to nie będą kleiste, jedynie miękkie. Mi to nie przeszkadza, spróbuj może Tobie też posmakują namaczane.

    OdpowiedzUsuń
  6. lepiej jest dosłodzić miodem, nie cukrem, są to dodatkowe walory smakowe, estetyczne i zdrowotne ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fruktoza? Gratuluję, chyba prosisz się o cukrzycę II.

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię takie lekkie przekąski z owocami na słodko. Ostatnio robiłam podobny deser śmietankowy z borówkami wg przepisu podanego na https://najlepszewkuchni.pl/ do którego dodajemy również białą czekoladę. Bardzo mi posmakowało. Polecam również wypróbować.

    OdpowiedzUsuń