Niestety w Anglii maślankę trudno kupić, a jak już się znajdzie, to nie jest najtańsza i często ma więcej niż 1.5% tłuszczu, co automatycznie wyklucza ją z diety Montignac. Dlatego, jak znalazłam TEN PRZEPIS, to wiedziałam, że nie mogę przejść obok niego obojętnie. Wypróbowałam, jak tylko zapopatrzyłam się w maślankę.
Domowa maślanka z bardzo niską zawartością tłuszczu
porcja na jedną szklankę
250ml chudego mleka ( ja dałam 0% )
2 łyżki maślanki ( można również w taki sam sposób zrobić chudy jogurt, z kefirem myślę, że też by się udało )
termos*
Mleko podgrzewamy ( do około 40 stopni ) - powinno być letnie, zbyt gorące zabije nasze cenne bakterie!
Dwie łyżki maślanki ( lub jogurtu ) mieszamy z mlekiem i przelewamy do termosu. Zostawiamy na noc, a rano delektujemy się smakiem pysznej, domowej maślanki.
* jeśli nie mamy termosu, maślankę można zrobic np. w słoiku i owinąć go szczelnie w koc ( prawdopodobnie jednak, bakterie będą wymagały trochę więcej niż 12 godzin, żeby się rozmnożyć )
maślanka jest szeroko dostępna w prawie każdym markecie w Anglii i nazywa się butter milk
OdpowiedzUsuńW anglii może, ale w szkocji,irlandii nie koniecznie. Super przepis, dzisiaj wypróbuję, nie mogę się doczekać :) dla kogoś na wyspach super rada :) a mleko może być to najchudsze?
OdpowiedzUsuńZabieram sie wlasnie do zrobienia takiej maslanki..... zobaczymy co mi z tego wyjdzie :-)
OdpowiedzUsuńhej, to naprawde dziala!!! bylam w szoku, ale nawet w Stanach gdzie mleko jest raczej sterylne udalo mi sie zrobic maslanke :) uzylam mleka 3,2% i zwyklego jogurtu. Maslanka wyszla pyyyycha. Dzieki :)
OdpowiedzUsuńGdy dodam do mleka jogurt to wyjdzie maslanka czy raczej jogurt. Ja mysle, ze otrzymam jugurt, ale moze sie myle.
OdpowiedzUsuńMieszkam w Aystralii i niestety nie ma maslanki
Robilam mleko z butternilk i wychodzi raczej kefir niz maslanka
OdpowiedzUsuń