Bardzo łatwo jest zrobić zdrową pizzę. Zamiast białej mąki użyć pełnoziarnistem, zamiast tłusteg sera żółtego i wędliny, dodać warzywa i chudą rybę. Ja ostatnio na śniadanie jedłam razową pizzę z tuńczykiem i jogurtem.
Przepis na ciasto pochodzi z BLOGU MNIAM-MNIAM ( choć tam była to zwykła pizza z białej mąki ).
Ciasto jest cieniutkie i chrupiące i fajnie komponuje się z tuńczykiem.
Razowa pizza z tuńczykiem i jogurtem
na dwie pizze
Ciasto:
200g mąki pszennej razowej
2 łyżeczki szuszonych drożdży lub cztery świeżych
( przepis mówił o łyżeczce, ale razowa mąka jest cięższa, więc dałam więcej )
około 120ml ciepłej wody ( zależnie od mąki )
szczypta soli
Drożdże rozrobić z ciepła wodą i odstawić na 5 minut, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę wymieszać z solą, zrobić zagłebnienie w środku, wlać drożdże i wyrobić elastyczne ciasto. Podzielić na dwie porcje, przykryć ściereczką i odstawić na 30min do wyrośniecia.
Po tym czasie każdą kulkę rozciągnąć, nadając jej kształt pizzy.
Gotowe spody położyć na papierze do pieczenia. Można podsypać mąką, choć u mnie nic się nie przyklejało.
Ciasto obłożyć dodatkami.
Dodatki:
na jedną pizzę
cebula
puszka tuńczyka w sosie własnym
100ml jogurtu naturalnego do 1.5% tłuszczu
sól, pieprz
Cebulę pokroić w kostę i udusić na teflonowej pateni, podlewając wodą. Pod koniec duszenia dodać odsaczonego tuńczyka i przyprawić do smaku.
Na pizzy ułożyć tuńczykowy farsz, posmarować jogurtem.
Piec 10-15 minut w 220 stopniach.
Pizzę można podawać z sosem czosnkowym, na który przepis podawałam wcześniej ( O TU ).
Oczywiście, nie będąc na diecie MM, można zjeść powyższą pizzę z serem i mięsem, jak zjadł to mąż.
świetny pomysł na ten jogurt!
OdpowiedzUsuńŚwietny sposób na pizzę ;) Taka dietetyczna na pewno przypadłaby mi do gustu. Mogłabym taką zjeść bez wyrzutów sumienia.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ta alternatywa do zwykłej pizzy. lubię smak mąki pełnoziarnistej, a pizza z niej musi być bardzo dobra, ryba i jogurt tez swietna propozycja :)
OdpowiedzUsuńmożna tez na MM zjeść z serem
OdpowiedzUsuńharceńskim ... ona ma 1,5 % tłuszczu
roztopiony na pizzy smakuje jak prawdziwy
fajnie się zapieka na złoto
sam surowy śmierdzi zgniłym kaloszem
Uwielbiam domową pizzę i na pewno wypróbuję powyższy przepis. Do przyrządzenia pizzy używam zawsze specjalnego kamienia do pieczenia, który to kupiłam w sklepie na https://duka.com/pl/. Zaletą pieczenia ciasta na kamieniu jest szybkie absorbowanie wilgoci, dzięki czemu spód ma zawsze odpowiednią kruchość.
OdpowiedzUsuńTeraz chcę zrobić pizzę według Twojego przepisu, ciasto wygląda naprawdę dobrze. Mam y piec do pizz
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis na zdrową pizzę! Zamiast tradycyjnej wersji, warto czasami sięgnąć po coś lżejszego, jak ta razowa pizza z tuńczykiem i jogurtem. Jeśli szukacie więcej inspiracji na dietetyczne przepisy, polecam również zajrzeć na tę stronę. Na pewno znajdziecie tam coś dla siebie!
OdpowiedzUsuń