poniedziałek, 3 maja 2010

Schabowe roladki z zielonym pesto

Nie przepadam za jedzeniem mięsa. Ryby - owszem, ser - jak najbardziej, warzywa i owoce - z chęcią, ale mięso, hmm niekoniecznie. Jedynie kurczaka mogę jeść często, ale też raczej tylko piersi. Staram się jednak wprowadzać tez inne gatunki np. schab. Dzisiaj właśnie,  w ramach rozszerzania menu, proponuję roladki schabowe. Wyszły całkiem smaczne, ale nie będę kłamać i tak wolę drób, albo pstrąga ;)



Schabowe roladki z zielonym pesto
dwie porcje obiadowe

400g schabu, pokrojonego na zgrabne kotleciki
po łyżeczce zielonego pesto na każdą roladkę ( u mnie kupne, ale możecie się pokusić o zrobienie domowego )
sól, pieprz do smaku

Mięso lekko rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy ( pamiętajcie, że pesto samo w sobie jest już słone ).
Każdy kawałek smarujemy pesto i zwijamy w roladkę. Gotowe rolady układamy w formie żaroodpornej i pieczemy w temp. około 170stopnii przez 20 - 30 minut ( czas trzeba kontrolować, bo zależy od grubości mięsa ).

Podajemy z surówką - u mnie z mieszanką sałat. 




Przepis, tradycyjnie już, dopisuję do akscji POTRAWY ZDROWE I DIETETYCZNE

4 komentarze:

  1. z mięsem mam bardzo podobnie
    jadam właściwie tylko piersi z kurczaka, każde inne może nie istniec
    ryby o wiele pyszniejsze..
    ale takie roladki.. w dodatku z zielonym dodatkiem. to ja poproszę jedną :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. chętnie bym się wprosiła na obiad, u mnie dziś tylko ogórkowa :(

    OdpowiedzUsuń
  3. po przekrojeniu kuszą nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. przepis już w zakładkach ;) na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń