Napiszę tylko, że ryby warto jeść, nawet ( a właściwie szczególnie ) te tłuste - znaczenia kwasów tłuszczowych, zawartych w rybach nie da się przecenić. Szczególnie powninni pokochać je Ci, którzy mają problemy ze zbyt dużym poziomem cholesterolu i trójglicerydów.
Wędzona makrela z pieca
wędzona makrela
piec
Makrelę położyć na folii aluminiowej i zapiekać w piekarniku w temp. 160C aż zacznie skwierczeć ( około 10 minut ). Podawać z warzywami
wędzoną makrelę lubię. na kanapkach, w paście do chleba, a nawet zjadaną bez niczego.
OdpowiedzUsuńale żeby ją piec.. to nigdy nie słyszałam. pewnie pyszna, ciepła.
Dla mnie też to spora nowość, ale ryby są dobre zawsze ;) następną makrelę wypróbuję własnie w ten sposob.
OdpowiedzUsuńfiu fiu, szczerze, to makrelę zawsze zjadałam tak na zimno taką wędzoną, a o podgrzaniu jej nigdy nie przyszło mi na myśl, teraz na pewno to zrobię :)
OdpowiedzUsuńJa tez nigdy nie myślałam o jej podgrzaniu, dopóki gdzieś nie przeczytałam. Fajnie smakuje, warto spróbować.
OdpowiedzUsuńTo jest fantastyczny pomysł. Uwilbiam wędzoną makrelę, a Twoja propozycja jest po prostu super ;]
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, taka makrela zapieczona jest naprawdę pyszna, ja sama robiłam podobną, z tym, że dodatkowo z warzywami i sosem pomidorowym, mniammm:) muszę spróbowac saute:)
OdpowiedzUsuńa mam pytanie czy pieczenie w piekarniku musi byc właczone z gory i dołu? prosze o odp
OdpowiedzUsuńRyba nie dość, że jest smaczna to jeszcze jest zdrowa dlatego bardzo ją lubię. Często chodzę z żoną do restauracji na takie dania. Jednak dowiedziałem się, że w wielu takich miejscach stosowany jest neutralizator zapachów https://neutralizatoryzapachu.pl/4-restauracje-i-hotele aby zapach smażonej ryby nie dostawał się na salę.
OdpowiedzUsuńRybka w Twoim wykonaniu prezentuje się bardzo ciekawie. Ja, jestem ogromnym miłośnikiem łososia. Uwielbiam go jeść. Dziś, chcę przygotować go według jednego z przepisów widniejących na tej stronie: http://www.mowilosos.pl/ (chcę ją przygotować w formie szaszłyka).
OdpowiedzUsuń