Przepis z niezastąpionego FORUM ZUZLA.
Razowe precle
8 precli
400g mąki pszennej razowej ( typ 1850 lub 2000 )
27g świeżych drożdży
80ml wody
pół łyżeczki soli
165ml wody
Do gotowania:
5g sody oczyszczonej
1 litr wody
Drożdże rozpuścić w 80ml ciepłej wody. W mące zrobić zagłębienie, wlać zaczyn drożdżowy, lekko wymieszać i odsawić do wyrośnięcia na 5 minut.
Po tym czasie dodać resztę wody z solą ( 165ml, choć może być mniej, zależnie od mąki ).
Wyrobić ciasto, podzielić na 8 części, z każdej formować wałek i zawijać precelki.
Po uformowaniu ostatniego precla, pierwszy jest już wyrośniety.
Zagotować litr wody z sodą. Do wrzątku wkładać pojedynczo precle i gotować pół minuty.
Wyciągnąć i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec około 25 minut w temperaturze 225 stopni.
ZDROWE I DIETETYCZNE precle są idealne na MAJOWE ŚNIADANIE oraz NA PIKNIK, dlatego przepis zgłaszam do odpowienich akcji na Durszlaku.
Zachwyca mnie fakt, że są razowe... Ale są też strasznie pracochłonne. Ale przpis sobie wydrukuję i zachowam na przyszłość. :-) Uroczy kształt.. :-)
OdpowiedzUsuńbardzo intrugujące przez to, że są razowe :) podoba mi się taka wariacja!
OdpowiedzUsuńOj tam, pracochłonne... Najważniejsze, że mają doskonały smak! ;)
OdpowiedzUsuńPrecle już robiłam, tyle tylko, że nie były razowe. Wszystkich zachwyciły.
Teraz chyba więc czas na te!
Pozdrawiam!
dla takich cudnych precli na pewno warto wstac trochę wcześniej i poświęcic odrobinę czasu. piękny mają kształt.
OdpowiedzUsuńTakie wypieki bardzo kojarzą mi się z latami młodości, bo kiedyś precel były bardzo popularne. Dziś sama uwielbiam zajadać się czekoladowym brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ bez którego ciężko jest spędzić normalnie dzień.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię precle i muszę przyznać, że jest to bardzo stary przysmak. Ja ostatnio miałam przyjemność robić precle z przepisów https://basiazsercem.pl/ i muszę przyznać, że wyszły obłędnie.
OdpowiedzUsuń