Jeśli znudziły się wam już pulpety, to gorąco polecam ten sposób wykorzystania mielonego mięsa.
Do zupy warto zjeść surówkę ze świeżyw warzyw, bo jednak nie tak dużo w niej zieleniny.
Przepis podaję za gosiowo z forum Zuzla, z moimi modyfikacjami.
Zupa z mięsa mielonego
3 - 4 porcje
400g mięsa mielonego ( u mnie z indyka )
jedna puszka pomidorów ( najlepiej bez skórki )
700g fasolki szparagowej ( ja daję mrożoną )
słoiczek koncentratu pomidorowego
por
100- 200g sera żółtego ( ja daję około 30 - 40 dag na porcję )
2 ząbki czosnku
ostra papryka, sól, pieprz
Fasolkę myjemy i gotujemy w około 3l wody. W tym czasie, na patelni teflonowej, przesmażamy mięso mielone ( można podlać wodą lub odrobiną oleju ), mieszając, żeby nie zbiło sie w duże grudki. Mięso wrzucamy do gotującej się fasolki, dodajemy pokrojony w plasterki por, puszkę pomidorów oraz koncentrat pomidorowy. Gotujemy aż warzywa będą miekkie, a mięso nie będzie surowy ( około 30 minut ). Ewentualnie dodajemy wody, jeśli zupa jest za gęsta. Pod koniec gotowania wciskamy ząbki czosnku, sypiemy dużo ostrej papryki i doprawiamy solą i pieprzem.
Ser żółty trzemy na grubszych oczkach.
Gorącą zupę wlewamy do talerzy i posypujemy wiórkami serowymi. Podajemy, gdy ser się rozpuści.
Powyższa zupa to moja kolejna propozycja do POTRAW ZDROWYCH I DIETETYCZNYCH
Wygląda bardzo apetycznie! A ile ta pychotka ma kalorii?
OdpowiedzUsuńwow, ale fantastyczny pomysł! i jeszcze ten serek! mmm!
OdpowiedzUsuńdziś zrobiłam na obiad zupa przepyszna, będę ją z pewnością powtarzała....dzięki za świetny przepis...pozdrawiam Iza
OdpowiedzUsuńOoo..kolejna blogowiczka na Montignacu :) Dodaję sobie Twojego bloga do ulubionych i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń